Novi zakon o spletnih piškotkih

Kategorije: Spletne tehnologije

Spletni piškotki?

Piškotki, ki jim pravimo tudi http piškotki ali spletni piškotki, seveda ne pridejo iz pečice. Piškotki so pravzaprav paketi podatkov, ki jih spletna stran shranjuje pri obiskovalcu. Na prvi pogled je takšna praksa zaskrbljujoča, a vedeti moramo, da se prek piškotkov ne morejo širiti virusi ali podobna zlonamerna programska koda, pač pa le podatki o obiskovalčevih dejavnostih na spletni strani, ki piškotke servira.

Brez piškotkov bi bila večina spletnih strani močno okrnjenih – shranjevanje podatkov na računalniku obiskovalca namreč spletnim stranem omogoča široko paleto naprednejših funkcionalnosti, kot so na primer:

  • prilagajanje strani posamezniku,
  • avtomatsko prijavljanje,
  • serviranje svežih vsebin…

 

Vsa ta in številna druga opravila namreč temeljijo na prepoznavanju obiskovalca, ki se vrne na spletno stran. Sam protokol http namreč ni zmožen shranjevati podatkov za dlje kot enkratno povezavo, po domače povedano spomin protokola http ne sega dlje od trenutne povezave z obiskovalcem, zato brez piškotkov ne more vedeti, kdo ta obiskovalec je, kakšne so njegove preference, kje je nazadnje zaključil ogled strani in podobno.

 

Kot vidimo so piškotki nadvse koristni tako za spletne mojstre, kot za običajne spletne deskarje. Uporabljajo se pri marsikaterih osnovnih funkcijah spletnih strani, pa tudi pri naprednejših, na primer pri beleženju statistike obiska, serviranju oglasov in drugih zadevah. Kljub temu, da ne morejo prenašati virusov, pa piškotki včasih služijo kot shramba podatkov, vpisanih na spletnih straneh, na primer ko želimo, da si brskalnik zapomni geslo za določeno spletno mesto. To pa ni glavni trn v peti evropskim zakonodajalcem – ti namreč trdijo, da so piškotki preveč invazivni za osebno svobodo posameznika. Piškotki namreč omogočajo lastniku spletnega mesta, da do neke mere natančno spremlja obiske posameznega obiskovalca in na ta način izve veliko o njem. Da bi pred zlorabami takšnih podatkov zaščitili obiskovalce širnega svetovnega spleta, prihaja do sprejemanja novih zakonov, po katerih mora vsak obiskovalec za vsako spletno mesto privoliti v uporabo piškotkov, ali pa mora biti z njihovo uporabo vsaj seznanjen.

 

Zakon ZEKom-1

In kaj pravzaprav novi zakon o piškotkih od upravljavcev spletnih mest zahteva? Tudi v preteklosti so spletna mesta piškotke uporabljala, prav tako kot danes. V nekaterih primerih so bili obiskovalci s tem seznanjeni, v mnogih primerih pa ne. Novi zakon o piškotkih od upravljavca spletnega mesta zahteva, da svojim obiskovalcem piškotkov ne servira, dokler se ti z načinom uporabe piškotkov izrecno ne strinjajo. To v praksi pomeni, da se na računalniku obiskovalca ne sme shraniti noben piškotek (razen tistih, ki so nujni za prenos sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju), dokler obiskovalec ne potrdi, da želi pri uporabi spletne strani uporabljati piškotke. Če se s politiko uporabe piškotkov ne strinja, mu spletna stran teh ne sme servirati, navadno je v takšnih primerih obiskovalec preusmerjen na drugo spletno stran, ali pa se mu pokaže okrnjena različica spletne strani brez uporabe piškotkov. Novi zakon torej vpeljuje predvsem novost, ki zahteva obvestilo o uporabi piškotkov ter izrecno potrditev obiskovalca. Te in druge zahteve nalaga zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

 

Spremembe na skoraj vsaki spletni strani

Kaj se bo torej na spletu spremenilo? Spletne strani bodo v veliki večini še vedno uporabljale piškotke, bodo pa njihovi upravitelji primorani prikazati obvestilo ter od obiskovalcev pridobiti potrditev, da se z uporabo piškotkov strinjajo. Te zahteve bodo upraviteljem spletnih mest povzročile nekaj dela z urejanjem vseh tehničnih rešitev ter s pisanjem informacij o posameznih piškotkih, obiskovalci pa bodo deležni bolj ali manj vsiljivih obvestil o piškotkih in pozivov, da naj se strinjajo z njihovo uporabo.

 

Vprašanje ostaja, ali bo novi zakon res kakorkoli pripomogel k varnosti spletnih deskarjev, ali pa pomeni le dodatno delo in nevšečnosti, ki jih bodo imeli tako spletni mojstri, kot nedolžni spletni deskarji.

Pojdi nazaj

Ekipa

EDsolution.si je agencija za spletne storitve, ki se ukvarja z zagotavljanjem optimalnih spletnih rešitev. Naša ekipa se zaveda, da si naše stranke zaslužijo naš čas in pozornost, zato vsaki stranki ponujamo visoko kakovostne izdelke. Naši cilji so vrhunska kakovost, doseganje odličnih prodajnih rezultatov in zadovoljstvo naših naročnikov.

Več o tem

Brezplačna analiza

Dovolite, da pregledamo ter analiziramo vašo spletno stran - BREZPLAČNO.

  • Analiza uporabniške izkušnje spletne strani
  • Analiza optimizacije spletne strani
  • Analiza Google adWords kampanje

Preizkusi

Hitri kontakt

EDsolution.si, spletne storitve

Podbreznik 15, 8000 Novo mesto

 

GSM: 040 815 314

 

E-pošta: info@edsolution.si

Vizitka podjetja

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.